До такого висновку дійшла команда клініки Клівленда. Вчені провели перше ґрунтовне дослідження популярних добавок.

До теми Успіх на 96%: нові таблетки за 48 годин знизили вірусне навантаження SARS-CoV-2

Як проводили дослідження

Зазначається, що у період від квітня до жовтня минулого року дослідники призначили 214 пацієнтам із коронавірусом вживання різних доз аскорбінової кислоти та цинку (дозування та вид добавок визначали рандомно).

У цьому рандомізованому клінічному дослідженні амбулаторних пацієнтів з діагнозом SARS-CoV-2 лікування високими дозами глюконату цинку, аскорбінової кислоти або комбінацією добавок не призвело скорочення тривалості симптомів у порівнянні зі стандартним лікуванням,
– зазначили дослідники.

Крім того, у звичайному житті більшість людей приймають аскорбінову кислоту і цинк у значно нижчих дозуваннях.

Дослідники також зауважили, що вживання добавок, користь яких не є доведеною, може бути навіть шкідливою через побічні ефекти.

Побічні наслідки неконтрольованого споживання добавок

  • Цинк у великих дозах викликає металевий присмак, сухість у роті і шлунково-кишкову непереносимість.
  • Аскорбінова кислота може викликати шлунково-кишкову непереносимість.

У поточному дослідженні частка пацієнтів в підгрупах аскорбінової кислоти повідомила про побічні ефекти, зокрема нудоту, діарею і спазми шлунку,
– йдеться в дослідженні.

Зауважимо, що попередньо Всесвітня організація охорони здоров'я наголошували на відсутності рекомендацій щодо вживання вітамінів D і C, а також цинку, для профілактики чи лікування COVID-19.

Натомість в Україні лікарі часто призначають ці добавки у випадку легкого перебігу коронавірусу начебто для швидшого одужання та підтримки організму.