В Бразилії провели багаторічний експеримент з молодими мамами з малозабезпечених сімей. Лікарі давали жінкам конкретні рекомендації по харчуванню новонароджених після припинення грудного вигодовування і відстежували стан їхнього здоров'я упродовж шести років. Група контролю дотримувалася власних уявлень про правильне харчування для дітей.

До теми Вперше створили аналіз, який дозволить швидко відрізнити інфаркт від міокардиту

Що було під забороною в раціоні дітей

Під час прикорму і до дворічного віку не рекомендувалося давати дітям:

  • цукор,
  • солодощі,
  • газовані напої,
  • солоні закуски,
  • здобні та ультрапастеризоване продукти.

Спостереження показали, що в групі контролю багато з цих продуктів, включаючи ультраперероблене дитяче харчування, новонароджені споживали вже у віці півроку.

Перший рік після народження – вирішально вікно для формування звичок, які будуть впливати на здоров'я людини протягом усього життя,
– заявила автор дослідження Керолайн Сангалло.

Результати експерименту

Вчені визначили, що діти на здоровому раціоні споживали менше калорій, жирної і вуглеводної їжі. До шести років окружність їх талії і жирові складки, які свідчать про наявність зайвої ваги, були меншими, ніж у групі контролю.

Хоча зниження споживання калорій на добу було незначним (приблизно 90 ккал), в сумі на рік цей показник досяг би приблизно 33 000 ккал.

Вчені зробили висновок, що профілактика ожиріння повинна починатися в ранньому віці і також охоплювати просвітницьку роботу з матерями.