Як відбувалося дослідження 

У своєму дослідженні поставили перед собою мету визначити, чи існує зв'язок генетичної схильності до підвищеного рівня вітаміну D з легким перебігом COVID-19. Вони проаналізували дані 4134 пацієнтів з COVID-19. У контрольну групу для порівняння були включені дані близько 1,3 мільйона осіб з 11 країн, у яких не було діагностовано коронавірусна інфекція.

Також на тему: Які медичні засоби можна взяти із собою в літак: правильна аптечка

Вітамін D не впливає на перебіг коронавірусу 

Автори дослідження не знайшли доказів того, що у людей без дефіциту вітаміну D є хоч якісь переваги при зараженні SARS-CoV-2. Не захищає він і від можливих ускладнень, тому приймання харчових добавок не можуть поліпшити клінічні наслідки у населення в цілому, вважають фахівці.

Вчені відзначили, що у дослідження є деякі обмеження:

  • вони проаналізували дані пацієнтів тільки європейського походження, тому не слід виключати можливість клінічних переваг для інших рас і етнічних груп;
  • в дослідження не були включені пацієнти з гострим дефіцитом вітаміну D, і не виключено, що таким хворим біодобавки можуть принести якусь клінічну користь.

Вчені також нагадали, що результати більшості попередніх досліджень про можливу ефективність вітаміну D складно інтерпретувати, оскільки вони не враховують найважливіші фактори ризику ускладнень при COVID-19, включаючи літній вік і наявність хронічних захворювань.