Чому виникає відрижка

Відрижка допомагає вивести зайве повітря із верхніх відділів травного тракту. Людина ковтає зайве повітря, коли дуже швидко їсть або п'є, розмовляє під час їжі, жує жуйку, смокче льодяники, п'є газовані напої або курить.

Читайте також: Як заспокоїтись: ефективні методи боротьби з тривогою

Коли людина заковтує зайве повітря, яке найчастіше навіть не досягає шлунка, а накопичується в стравоході. У здорової людини відрижка буває до 30 разів на день, проте при деяких станах трапляється і частіше.

Так, іноді відрижка – це ознака функціональної диспепсії (порушення травлення) або гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (закиданням шлункового вмісту в стравохід). Постійна відрижка також може бути пов'язана із запаленням слизової оболонки шлунка або зараженням Helicobacter pylori – бактерією, що спричиняє виразку шлунка. У цих випадках відрижка супроводжується печією та болем у животі.

Що робити, щоб уникнути відрижки

  • їсти і пити повільно — так ви ковтатимете менше повітря;
  • уникати газованих напоїв та пива. Вони виділяють вуглекислий газ;
  • не курити – з вдиханням диму людина також заковтує повітря;
  • якщо носите зубні протези – перевірити у стоматолога, наскільки добре вони прилягають. Неправильно підігнані протези можуть призвести до заковтування зайвого повітря під час їжі та пиття;
  • лікувати печію. Епізодичну легку печію знімають безрецептурні антациди, при гастроезофагеальній рефлюксній хворобі лікар випише рецепт на ліки.