Його дефіцит призводить до вітамінодефіцітних анемії, а надлишок – до нудоти й головного болю. У рослинних продуктах вітаміну B12 майже немає – тільки в водоростях норі.

Також на тему: Жінки дедалі частіше мають проблеми зі щитоподібною залозою: як цьому зарадити

В яких продуктах найбільше вітаміну B12

м'ясо;
риба;
молоко;
сир;
яйця.

Скільки потрібно споживати вітаміну B12

Людям старше 14 років рекомендують 2,4 мікрограма вітаміну на день. Це приблизно дві склянки молока. Вагітним жінкам рекомендують 2,6 мікрограма на день.

У дітей потреба залежить від віку:

  • від 1 до 3 років: 0,9 мкг / день;
  • від 4 до 8 років: 1,2 мкг / день;
  • від 9 до 13 років: 1,8 мкг / день.

Наслідки дефіциту вітаміну B12

Дефіцит вітаміну буває при поганому харчуванні, вітамінодефіцітних анеміях, операції на шлунково-кишковому тракті та тривалому прийомі деяких ліків. Дефіцит призводить:

  • до сильної стомлюваності;
  • млявості;
  • задишки;
  • почуттю слабкості;
  • головного болю;
  • блідої шкіри;
  • сильному серцебиттю;
  • втрати апетиту.

Кому потрібні добавки з вітаміном B12

Більшість людей отримують достатньо вітаміну з їжі. Добавка може знадобитися веганам і вегетаріанцям, оскільки в рослинній їжі вітаміну B12 майже немає – він надходить з м'ясних і молочних продуктів. Ще добавку рекомендують літнім людям – приблизно 2,4 мікрограма на день.