Так, вчені проаналізували дані майже про 593 тисячі людей. Усі вони розповідали про своє харчування у різних дослідженнях ще до початку COVID-19.

До теми Вітамін D чи вітамін С: що справді покращує імунітет

З березня по грудень 2020 року серед учасників виявили 32 тисячі хворих на COVID-19. Для того, аби зв'язати вплив дієти на ризики COVID-19, вчені розробили шкалу рослинного харчування. Шкала враховувала якість раціону, в якому особлива увага приділялася споживанню фруктів і овочів.

Висновки дослідження

  • Ризики розвитку важкої форми COVID-19 у людей, які дотримувалися рослинної дієти й споживали найбільше фруктів та овочів виявилися на 41% нижчі, ніж у любителів м'яса та жирної їжі.
  • Натомість загальні ризики інфікування у таких людей знизилися на 9%.

Наші дослідження показують, що крім вакцинації й носіння масок – особливо важливих заходів профілактики COVID-19, знизити ризики також можна, приділяючи увагу своєму раціону,
– заявив співавтор роботи Ендрю Чан.

Автори підкреслили, незбалансована дієта з низьким рослинним компонентом була пов'язана з підвищеними ризиками інфекції й ускладнень.

Науковці сподіваються, що отримані висновки стануть фундаментом для того, аби уряди рухались у бік забезпечення населення якіснішими продуктами, а для людей – поштовхом до перегляду продуктових кошиків.