Суть дослідження
Вчені з Університету Південної Австралії проаналізували дані 362 571 людини у віці від 37 до 73 років і оцінили, як їх звичка багато пити каву позначається на здоров'ї.
Аналізували генетичні та фенотипічні зв'язки між споживанням кави і ліпідним профілем людини, щоб визначити ризики розвитку серцево-судинних захворювань.
До теми Чи вимиває кава кальцій з організму
Результати дослідження
Тривале і високе споживання кави (6 і більше чашок в день) – збільшує кількість жирів в організмі, і як наслідок, значно підвищує ризики серцево-судинних захворювань.
Вчені також встановили, що чим більше людина пила каву, тим вище були ризики.
Шкода кави в залежності від способу приготування
Потім вчені оцінили різні види кавових напоїв з точки зору наявності в ньому кафестолу – з'єднання, яке підвищує рівень холестерину.
- У найбільших кількостях кафестол присутній в нефільтрованих напоях, зокрема у каві з френч-преса, каві по-турецьки і чи по-грецьки.
- Кофестол також є і в еспресо, який є основою для більшості видів кавових напоїв, включаючи латте і капучіно.
Дослідження свідчить, що надлишок кави явно шкідливий для здоров'я, особливо для людей з групи ризику,
– резюмувала авторка роботи Еліна Хіппенен.
Висновки дослідження
Результати особливо важливі для любителів кави з високим рівнем холестерину і для тих, хто схильний до серцево-судинних захворювань.
Тим часом для онкопацієнтів з колоректальним раком кава є корисним напоєм. Люди, які випивали 2-3 чашки кави в день – жили довше. Поки вчені називають такі висновки лише гіпотезами, відтак дослідження вирішили продовжити.