Вчені з Пенсільванського університету провели метааналіз 17 досліджень, які проводились в період з 1966 по 2020 рік. У всіх роботах вчені вивчали взаємозв'язок між захворюваністю на рак і наявністю в раціоні грибів.

До теми Поширене рослинне з'єднання виявилось ефективним проти агресивного раку мозку

Загалом науковці проаналізували майже 20 тисяч випадків онкологічних захворювань. Вони виявили, що споживання хоча б 18 грамів грибів на день знижувало ризики розвитку раку на 45%.

Найбільший такий взаємозв'язок помітили для раку грудей, але це може бути через те, що досліджень про вивчення раку молочних залоз більше.

В цілому, результати представляють важливі докази захисної дії грибів проти раку,
– заявив співавтор дослідження Джон Річі.

Надалі вчені хочуть дослідити, які механізми впливають на користь грибів проти раку. А також визначити конкретні типи раку, які можуть отримати найбільшу користь від даної профілактики.

Чому гриби такі корисні

  • Гриби багаті на вітаміни, живильні речовини та антиоксиданти. Зокрема вони містять потужний антиоксидант ерготионеїн.
  • У грибах шіїтаке, майтаке та гливах антиоксидантів більше, ніж в печерицях або портобелло. Але дослідники зауважили, що для профілактики раку це не мало принципового значення.