Багатьом людям у дитинстві давали "аскорбінку" й змушували їсти апельсини, а особливо під час застуди. Втім, це були дещо даремні зусилля. Хоч і смачні.

До теми Найцікавіші міфи про здоров'я, які ми спростували у 2020 році

5 фактів про вітамін C

  1. Вітамін С бере участь у процесах метаболізму, захищає молекули (білки, ліпіди, вуглеводи та тощо) від пошкодження активними формами кисню. Він також потрібен для синтезу гормонів, які грають важливу роль у реакції серцево-судинної системи на важку інфекцію. Також вітамін C допомагає засвоювати залізо.
  2. Дефіцит вітаміну C викликає захворювання під назвою "цинга", які проявляються кровотечами та ламкістю судин.
  3. Цей незамінний вітамін можна отримати лише у їжі рослинного походження. Найбільше його знайдете у таких продуктах: цитрусові, ківі, червоний перець, броколі, смородина та полуниця.
  4. Вплив вітаміну С на перебіг застуди не доведений та потребує більших клінічних випробувань. Окрім цього, він не сприяє профілактиці ГРВІ та не скорочує тривалість лікування.
  5. Величезні дози вітаміну С небезпечні, адже можуть спричинити: діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння.

У Центрі громадського здоров'я наголосили, що для більшості людей здорове харчування забезпечує достатню кількість вітаміну С.