Чому погіршується імунітет

Побутує думка, що в холодну пору року імунітет послаблюється.

До теми Як тренувати імунітет: корисні поради для покращення захисту організму

Насправді ж взимку просто більше факторів, які підвищують ризик застудних захворювань, наприклад:

  • скупчення людей в закритих приміщеннях, де потенційно циркулюють різні віруси;
  • переохолодження та відсутність сонця;
  • закінчення сезону овочів та фруктів, які є природними джерелами вітамінів, що так потрібні нашому організму.

Натомість превентивні заходи зміцнення імунітету є доречними увесь рік.

Як зберегти імунітет в тонусі

Міцний сон, відмова від шкідливих звичок, прогулянки на свіжому повітрі, фізична активність та здорове харчування, яке включає баланс необхідних мікроелементів та вітамінів – усе це "кити" вашого імунітету.

У МОЗ рекомендують споживати овочі, фрукти та ягоди щодня. Вони мають становити приблизно від чверті до третини вашого раціону. Найкраще додавати овочі до кожного прийому їжі.

Водночас сучасний ритм життя багатьох далекий від ідеалу: сніданок похапцем, а то й без, на обід піца чи канапка – дотримуватись збалансованого раціону буває складно. У такому випадку заповнити дефіцити можна за допомогою додаткового прийому вітамінно-мінеральних комплексів.


Які вітаміни та мінерали покращують імунітет / Фото Unsplash

Вітаміни та мінерали для імунітету

Організм у достатній кількості має отримувати їжу або харчові добавки, що містять такі мікроелементи:

  • Вітамін D – бере участь в регуляції імунітету, знижує ризики виникнення ГРВІ. Нормалізує обміни кальцію та фосфору в організмі.

Крім того, вітамін D зменшує ризик аутоімунних захворювань та хронічних запалень у декілька разів. Рецептори вітаміну D розташовані на поверхні всіх клітин імунної системи, активуючи синтез протеїнів, які відповідають за знищення чужорідних клітин.

Останні дослідження також вказують на користь вітаміну D проти коронавірусної хвороби, зокрема він знижує ризики важкого перебігу COVID-19 та запобігає смерті внаслідок інфікування.

  • Цинк – необхідний для функціонування імунних органів, підсилює вироблення інтерферону, має антибактеріальну дію.

Мікроелемент важливий у боротьбі із запальними процесами нашого організму, під час яких відбувається порушення живлення тканин. Цинк допомагає зняти запалення та відновити пошкодженні ділянки.

Також цинк стимулює активацію ферментів у шлунку, що покращує травлення та засвоєння корисних мікроелементів з їжі.

  • Бета-глюкани – активують ланки набутого та вродженого імунітету, зменшують тривалість перебігу застуди та грипу.

Ці складники містить натуральний комплекс "Імунсил D3" виробництва української компанії "Нутрімед". Активуючи місцевий та системний імунітет, цей засіб допомагає нашій захисній системі пригнічувати розвиток вірусів та бактерій.

Принцип дії простий, і полягає в тому, щоб забезпечити імунну систему збалансованою кількістю вітамінів, мікроелементів та фітонутрієнтів.


Особливо актуальний "Імунсил D3" у період сезонних інфекцій, адже він зменшує ризик вірусних та респіраторних захворювань. Також цей засіб перешкоджає виникненню ускладнень та сприяє прискоренню одужання, компенсуючи брак цинку та вітаміну D3 в організмі й позитивно впливаючи на метаболізм.