Яким чином чай може нашкодити

Науковці, які співпрацюють із Управлінням з безпеки харчових продуктів Ірландії (FSAI), вивчили споживання основних поживних речовин, зокрема білка, вуглеводів, клітковини жирів, вітамінів групи B, вітаміну C, вітаміну D, кальцію, заліза і цинку.

До теми Еспресо, лате чи без кофеїну: за ваші побажання щодо кави відповідає генетичний код

У процесі аналізу дослідники виявили, що вживання чаю під час приймання їжі заважає засвоєнню заліза і цинку. Особливо це стосується міцно завареного напою.

Не варто відмовлятись від чаю

Водночас вчені FSAI як і раніше радять літнім людям пити багато рідини протягом дня. У своєму звіті вони вказують, що ця категорія людей схильна до вищого ризику зневоднення. Тому вони рекомендують літнім жінкам споживати півтора літра рідини на день, а чоловікам – два літри.

Важливі рекомендації

  • Збільшити споживання білкової їжі (м'ясо, птиця, риба, молочні продукти і яйця).
  • Відмовитись від солоної їжі. Замість цього до страв слід додавати трави і спеції.
  • Підтримувати здоровий раціон з високим вмістом вуглеводів.
  • Скоротити споживання цукру.
  • Приймати вітамін D – близько 15 мкг на день (для людей старшого віку, або іншим категоріям людей у випадку низького рівня цього мікроелемента – попередньо здати аналіз).