Здорове харчування при жовчнокам'яній хворобі не допоможе вивести камені з жовчного міхура, але знижує ризик повторного утворення та зменшує біль.

Також на тему: Чому виникає печія і коли варто звернутися до лікаря

Що не можна їсти при жовчнокам'яній хворобі

  • пампухи;
  • ковбаси та копчені продукти;
  • вершкове масло, топлене масло і сало;
  • тверді сири;
  • тістечка та бісквіти;
  • їжу, яка містить кокосову або пальмову олію.

Раніше пацієнтам радили дотримуватися дієти з низьким вмістом жирів, щоб зупинити ріст камінів у жовчному міхурі. Але недавні дослідження показали, що це марно, тому що в результаті такої дієти людина швидко худне і через це каміння стає більшим.

Профілактика жовчнокам'яної хвороби

Щоб запобігти утворенню каменів у жовчному міхурі, потрібно:

  • їсти більше продуктів з високим вмістом клітковини: фрукти, овочі, боби та горох. Корисні цільнозернові, у тому числі коричневий рис, овес, цільнозерновий хліб. Ризик виникнення каменів у жовчному міхурі також знижується, якщо регулярно їсти горіхи, наприклад, арахіс або кеш'ю;
  • їсти менше рафінованих вуглеводів та цукру;
  • уникати нездорових жирів, які часто зустрічаються в десертах та смаженій їжі;
  • додавати до страв корисні жири, наприклад оливкову олію, щоб допомогти жовчному міхуру скорочуватися і регулярно спорожнюватися.