Зокрема, у цьому допоможуть продукти, багаті флавоноїдами – сполуками, присутніми в яскраво забарвлених продуктах. Такі нові дані представили науковці з Університету штату Пенсильванія та Університету Квінса.

До слова Популярна теорія не працює: відкрили новий метод лікування хвороби Альцгеймера

Вони дослідили вплив такого раціону на тривалість життя і рівень смертності у пацієнтів з Паркінсоном.

Результати масштабного дослідження обнадійливі

  • Для цього вчені проаналізували дані 1 251 людина та виміряли пропорції споживання яблук, чорниці, полуниці, чаю, апельсинів та червоних вин.
  • Зокрема, у дослідженні взяли участь 599 жінок та 652 чоловіків. У всіх них діагностували хворобу Паркінсона.
  • Науковці оцінювали вживання продуктів із високим вмістом флавоноїдів до та після діагностики хвороби.
  • Харчування людей аналізували протягом 32 – 34 років до смерті або до завершення дослідження.
  • Споживання флавоноїдів оцінювали через опитування кожні 4 роки.

Зрештою, доктор Гао та його колеги виявили 2 важливі результати:

  1. учасники з хворобою Паркінсона, які вживали продукти з високим вмістом флавоноїдів до встановлення діагнозу, мали нижчу смертність загалом;
  2. водночас ті, хто почав харчування з високим вмістом флавоноїдів після діагностики, мали нижчу смертність через хворобу.

Утім, загалом люди, які живуть із хворобою Паркінсона, мають вищу смертність, ніж інші. Однак "кольорові" продукти у раціон сприяють зменшенню смертності,
– зазначив автор дослідження професор Сян Гао.

Як взагалі певні продукти можуть продовжити життя

Він пояснив, що метаболіти флавоноїдів можуть долати гематоенцефалічний бар'єр – це механізм між кровоносними судинами мозку та компонентами, що утворюють мозкову тканину.

Також вони можуть зменшувати окислювальний стрес, тобто пошкодження і загибель клітин тіла через окислення, а також атеросклероз. Ці особливості й надають флавоноїдам здатність зберігати функції мозку.

Важливо Знайшли, що допоможе побороти смертельні супербактерії, стійкі до антибіотиків