Також залізо бере участь в активації ферментів, синтезі ДНК і роботі імунної системи організму. Його норма в крові має бути не менше 15 мкг/л.

Також на тему: В яких продуктах найбільше вітаміну C: перелік

В яких продуктах найбільше заліза

Залізо є в продуктах тваринного походження, таких як:

  • червоне м'ясо – яловичина, баранина, телятина, свинина;
  • субпродукти – печінка, нирки, паштет;
  • птиця;
  • риба – лосось, сардини, тунець;
  • яйця.

І в рослинних продуктах, наприклад в таких:

  • горіхи;
  • сухофрукти – курага та чорнослив;
  • цільнозернові макарони та хліб;
  • бобові – квасоля, сочевиця, нут;
  • листові овочі – шпинат, броколі;
  • овес;
  • тофу.

Дефіцит заліза

Стан, коли в організмі занадто мало заліза, називається залізодефіцитною анемією. Через неї в організмі стає недостатньо червоних кров'яних тілець, що призводить:

  • до стомлюваності та втрати енергії;
  • прискорене серцебиття, особливо при фізичних навантаженнях;
  • задишки та головного болю;
  • труднощам з концентрацією уваги;
  • запаморочення;
  • блідої шкіри;
  • ламким нігтям.

Кава, чай і червоне вино знижують засвоюваність заліза. Продукти, багаті кальцієм, добавки з кальцієм і деякі продукти на основі сої також перешкоджають засвоєнню заліза.

Кому потрібно приймати добавки з залізом

Звичайна людина може отримати норму заліза з їжі. Добавки рекомендують приймати жінкам, які під час менструації втрачають багато крові, оскільки через це в їхньому організмі стає менше заліза і вони знаходяться в групі ризику залізодефіцитної анемії. Людям з нею теж рекомендують використовувати харчові добавки.