Як відбувалося дослідження

У новому дослідженні вчені проаналізували дані 413 жінок у віці 19 – 41 років, за якими спостерігали протягом 19 менструальних циклів. Учасниці дослідження вели щоденники, повідомляючи, скільки алкоголю вони вживають.

Також на тему: Як пандемія змінила світ – 5 речей, які залишаться з нами назавжди

Вчені виділили кілька типів вживання алкоголю учасницями: запійний (понад чотири порцій за день), частий (понад шість порцій на тиждень), помірний (від трьох до шести на тиждень). Однією порцією в дослідженні вважали маленький келих пива (355 мл) або 44 мілілітри міцного алкоголю.

Вплив алкоголю на ймовірність зачаття

Найбільш виразний був зв'язок запійного і частого вживання алкоголю під час овуляції: близько чотирнадцятого дня циклу. Однак автори підкреслюють, що часте вживання алкоголю під час будь-якої фази менструального циклу знижує ймовірність зачаття.

Під час лютеїнової фази циклу, яка триває два тижні перед менструальною кровотечею, відбувається процес імплантації заплідненої яйцеклітини. Тому не тільки часте, але і помірне вживання алкоголю пов'язане зі зниженням імовірності зачаття,
– пояснили науковці.

  • Часте вживання алкоголю під час другої фази циклу знижувало можливість зачаття на 44%, а під час овуляції – на 61% в порівнянні з показниками непитущих.
  • Кожен день запійного пияцтва в другій частині циклу був пов'язаний зі зниженням імовірності зачаття на 19%, під час овуляції – на 41%.
  • Імовірність зачаття протягом одного менструального циклу для непитущих жінок – близько 25%, а для помірно питущих – 20%, для жінок, які часто випивають – 11%.

Тип алкогольних напоїв не впливав на результати дослідження.